Wednesday, November 12, 2014

Minyak ikan memelihara kesihatan otak


Assalamualaykum & salam sejahtera.

Pagi ni saya sengaja buat sedikit search di internet berkenaan manfaat minyak ikan untuk kesihatan otak kita. Subhanallah ternyata minyak ikan sangat penting untuk otak kita berfungsi dengan sihat dan cergas. Segala puji bagi Allah yang menciptakan sumber minyak ikan buat manfaat kita. Saya nak berkongsi maklumat yang saya perolehi hasil pencarian saya di : http://www.naturalnews.com/016353_omega-3_fatty_acids_mental_health.html



Omega 3 dan Kesihatan Otak

Omega 3 yang dikenali sebagai docosahexaenoic acid (DHA) adalah bahan penting untuk fungsi otak yang optimum. Asid lemak DHA dijumpai dalam kepekatan yang tinggi di dalam otak, ia memainkan peranan penting dalam fungsi membran sel otak yang penting untuk transmisi isyarat otak. Pengambilan DHA akan meningkatkan komunikasi sel otak dan kekurangannya boleh menyebabkan masalah komunikasi di dalam otak. 


"Sama seperti mesin, otak anda memerlukan minyak - dalam bentuk asid lemak omega-3 dan omega-6 untuk berjalan lancar. Malangnya, diet kebiasaannya tidak  mengandungi keseimbangan yang tepat dari asid lemak ini. Jika anda makan makanan moden yang khas, anda mungkin mendapat banyak omega-6. Tetapi minyak omega-3, yang sama pentingnya sering terabai. "

-Meja Editor daripada FC & A Penerbitan Perubatan menulis dalam The Folk Remedy Encyclopedia

. "Satu kajian mendapati bahawa penambahan DHA membantu menurunkan bilangan kesilapan memori rujukan dan kesalahan memori kerja pada tikus jantan tua dan pada tikus muda," tulis Gary Nol dalam Power Aging


"Untuk fungsi otak yang optimum, saya menyarankan anda makan ikan sekurang-kurangnya dua atau tiga kali seminggu. Jika diet anda tidak cukup asid lemak omega-3  atau ikan yang cukup, anda boleh mempertimbangkan untuk mengambil makanan tambahan minyak ikan atau minyak flaxseed, "tulis Dr. Sahelia.



Omega 3 Membantu Gangguan Mental dan Emosi

Kekurangan Omega-3  pada orang dewasa telah dikaitkan dengan pelbagai gangguan mental dan emosi. Bahkan, "Sesetengah doktor fikir jumlah wabak penyakit mental dalam masyarakat moden boleh dikesan kembali kepada ketidakseimbangan omega dalam bekalan makanan," menurut Makan dan Sihat, oleh Editor daripada FC & A Medical Publishing. 

Tahap yang rendah DHA telah dikaitkan dengan kehilangan ingatan, kemurungan, gangguan bipolar, gangguan defisit perhatian, skizofrenia, autisme dan kesukaran pembelajaran umum atau suasana hati yang buruk. 

"Jika anda tidak memberi makan membran sel otak yang cukup dari jenis lemak yang betul, mesej yang boleh menjadi pendek-hubung dan kacau. Yang mungkin bermakna gangguan dalam perasaan, tumpuan, ingatan, perhatian, dan tingkah laku, "tulis pengarang Penyembuhan ajaib Jean Carper. Kemurungan khususnya telah sering dikaitkan dengan tahap rendah DHA, kerana asid lemak omega-3 membantu mengawal mood dengan meningkatkan tahap serotonin, hormon yang melegakan kemurungan. 


Omega-3 sama pentingnya untuk warga tua sebagaimana ia penting untuk bayi, kerana kekurangan Omega-3 boleh menjadi faktor yang menyumbang kepada strok dan penyakit Alzheimer. Menurut Eat and Heal, salah satu kemungkinan punca penyakit Alzheimer adalah beta-amiloid plak, atau rumpun protein, yang berkumpul dalam otak mangsa, dan "pakar percaya beta-amyloid mungkin berkaitan dengan keradangan saluran darah otak. "

Oleh kerana asid lemak omega-3  dapat mengurangkan keradangan, mereka juga boleh menjadi kunci penting dalam memerangi penyakit degeneratif menakutkan, seperti yang telah dicadangkan oleh penyelidikan di Jepun. "Kajian Jepun telah menunjukkan bahawa tambahan DHA menajamkan ingatan pada pesakit demensia dan kemurungan dan memperbaiki tingkah laku dan ucapan pada mereka dengan penyakit Alzheimer," tulis Dr. Julian Whitaker dalam The Memory Solution.

Omega-3 asid lemak juga membantu dalam fungsi ingatan rutin individu tanpa Alzheimer. "Satu kajian mendapati bahawa suplemen DHA membantu menurunkan bilangan kesilapan memori rujukan dan kesalahan memori kerja pada tikus jantan tua dan pada tikus muda," tulis Gary Nol dalam Power Aging

Adakah kita memperolehi cukup Omega 3?


Bagi orang yang tidak suka ikan, asid lemak omega-3 juga boleh didapati di dalam bentuk tumbuhan, seperti biji rami dan kenari, tetapi ia tidak begitu kuat kerana Ikan masih sumber terbaik omega-3, dan jika diet anda kurang asid lemak anda mungkin memerlukan suplemen. 


Jadi, jika anda bukan penggemar ikan, sudah tiba masanya untuk bertindak. Tambahan pula dengan pencemaran yang berleluasa di dalam laut, ikan kadang-kadang boleh membawa toksin bersama dan proses memasak ikan juga berkemungkinan untuk menghilangkan khasiat ikan kepada kita. Shaklee dengan penuh dedikasi membuat penyelidikan untuk menghasilkan minyak ikan terunggul yang boleh membantu kita melengkapkan keperluan tubuh terhadap Omega 3. 

Dapatkan minyak ikan terbaik dari Shaklee melalui saya. Hubungi saya pada bila-bila masa :


FB: AzZahra Evergreen
THANK YOU! 




Monday, November 10, 2014

Tips kurus ketika mengandung

Gambar ihsan google

"Kak ada tak cara nak kurus masa mengandung, I mean tak banyak berat naik kat bahagian tubuh yang lain, naik kat perut je, huhuhu."

Macam tu lebih kurang keluhan seorang adik yang tengah mengandung. Sebenarnya pertambahan berat badan tu biasa, melambangkan janin dalam perut pun sedang berkembang dan membesar. Tapi yang tak bestnya bila check up, doktor cakap berat baby hanya 2kg, sedangkan berat kita dah naik 10kg, wahhh mana datang lagi 8kg? Mana lagi kalau bukan bahagian badan yang lain kan? Sebenarnya kita boleh cuba control berat badan supaya tak naik mendadak. Antara cara yang kita boleh buat adalah:

Makan untuk Seorang

Biasanya kita akan makan banyakkk dengan mindset bahawa kita makan untuk baby sekali, untuk dua orang kan? Tapi sebenarnya kita boleh kawal pemakanan kita, jangan ambil makanan manis berlebihan, lemak berlebihan, nasi berlebihan, semua yang lebih-lebih la. Begitu juga dengan pengambilan garam berlebihan. Sodium boleh menyebabkan air menakung dalam badan dan menyebabkan berat naik. Cuba betulkan mindset kita, yang penting bukan kuantiti makanan tapi kualiti makanan yang kita ambil.





Amalkan pemakanan seimbang

Ambil makanan yang kaya dengan zat besi, kalsium, dan mineral penting lain. Banyakkan pengambilan sayuran dan buah kerana mengandungi kolestrol baik yang elok untuk semua termasuk ibu mengandung, selain itu sayuran dan buah juga berisiko rendah untuk dicemari dengan logam berat berbanding makanan laut atau ayam yang disuntik. Ini mengurangkan risiko bahaya kepada bayi. Minum 8 hingga 12 gelas air sehari. Say NO to caffein dan berperisa. Say NO to carbonate drink, soft drink whatever they name it.


Masak Sendiri di Rumah

Elakkan makan di luar dengan kerap. Bila kita masak sendiri kita tentukan sendiri APA yang kita nak makan dan kuantiti kita nak makan. Kurangkan memasak dengan menggoreng, kalau nak goreng juga pakai minyak rendah koleatrol macam minyak zaitun. Kadang-kadang bila makan kat luar kita 'tergoda' bila tengok macam sedap. Dan kita juga tak tahu cara makanan tu disediakan, mungkin tak fresh, ada banyak MSG dan lain-lain yang tak bagus.





Aktifkan Diri atau Buat Senaman

Ada senaman yang sesuai untuk ibu mengandung buat. Senaman ni bukan saja elok untuk lancarkan darah, untuk buang lemak tapi juga memudahkan proses bersalin, sebab otot kita dah biasa melakukan senaman, ia akan lebih bersedia masa proses kelahiran nanti. Kalau rasa susah nak bersenam, just be active. Maksudnya jangan la duduk saja di rumah, depan TV tak buat apa-apa. Buat aktivit yang keluarkan peluh ya.



Ambil supplement 


Pakar sakit puan, Dr. Hamid Arshat menasihatkan para IBU terutama yang sedang mengandung untuk mengamalkan supplement kesihatan. Supplement ini bertujuan untuk memastikan bayi  dapat nutrient walaupun ibu mungkin kurang makan atau nutrien makanan kurang (sebab proses masak dll). Vitamin penting untuk IBU mengandung --> Multivitamin (vitalea), B complex, kalsium (ostematrix), minyak ikan (omega guard).

Selain itu, supplement membantu tahap kesihatan ibu supaya tidak terkena kencing manis, darah tinggi dan lain-lain, inshaallah.

Testimoni supplemen IBU hamil:



Jom kawal berat badan berlebihan kita semasa mengandung agar nanti tak terseksa nak kembali ke berat asal! Dapatkan supplement set IBU Hamil melalui saya dengan konsultasi dan jadual ekslusif :

THANK YOU!






Sunday, November 9, 2014

Suami kesian isteri sakit lutut



"Akak, saya kesian sangat tengok isteri saya, sakit lutut teruk sekarang ni sejak masuk kandungan 6 bulan. Ada tak supplement yang boleh kurangkan sakit lutut isteri saya kak? Tak sanggup saya dengar keluhan dia hari-hari. Kalau ikut hati nak je saya dukung dia kak, dia plak tak nak."

Haa gitu lebih kurang ayat suami prihatin sorang ni. Biasalah, macam-macam yang orang mengandung alami kan? Yang tak pernah sakit lutut pun boleh sakit lutut, yang tak ada kencing manis atau darah tinggi pun boleh dapat, mashaallah besar pengorbanan seorang wanita. Sampai suami pun naik kesian dengar luahan hati si isteri yang sarat. Saya pun alami benda yang sama juga, sakit lutut! Kencing manis dan darah tinggi alhamdulillah tak kena, sebab control makan dan ambil supplement (Omega guard, ostematrix, ESP, vitamin C).

Bila kandungan semakin besar, sakit lutut mula ketara, terutama masa solat, hanya Allah tahu macam mana rasa sakit tu, dan sakit lutut berterusan sampai dah bersalin pun. So, saya suggestkan pada suami prihatin tersebut untuk beri isteri minyak ikan Omega guard, macam saya dulu juga saya ambil Omega Guard  selepas dua bulan bersalin masalah sakit lutut saya dah hilang, alhamdulillah! Yes minyak ikan Omega Guard ni sangat bagus untuk sendi sebab ada Omega 3, DHA dan EPA.

DHA dan EPA ni anti-inflamasi atau pembengkakan, dan melancarkan pergerakan sendi tulang. Disebabkan masa pregnant tak dapat ambil Glucosamine maka, Omega Guard saja suppelement terbaik untuk masalah sendi ketika hamil. Memang sakit tu tak hilang dengan cepat, tapi Alhamdulillah lepas bersalin sikit-sikit simptom sakit lutut ni hilang, nak solat pun dah selesa.

Jadi, anda yang alami perkara yang sama macam saya atau macam isteri anda mengalami perkara ini, jangan ragu-ragu untuk cuba minyak ikan terbaik di dunia ni tau, banyak manfaat bukan saja untuk kita malah untuk bayi sekali, inshaallah.

Hubungi saya untuk sebarang maklumat lanjut:

THANK YOU!

Saturday, November 8, 2014

Sindrom Terowong Karpal Semasa Mengandung


Assalamualaykum & salam sejahtera.

Ini kisah saya sendiri yang alami masa mengandungkan anak sulung. Beberapa jari saya (macam dalam gambar) jadi kebas dan sakit masa hujung kehamilan. So, saya pun buat sikit pencarian tentang masalah saya ni di internet dan terjawab semua persoalan saya. Saya kongsikan sikit hasil carian saya dengan anda semua:

APAKAH ITU SINDROM TEROWONG KARPAL?

Carpal Tunnel Syndrome atau dalam bahasa Malaysia nya, Sindrom Terowong Karpal berlaku bila urat saraf median yang membekalkan deria rasa pada tangan dan jari tersepit di laluan tersebut. Biasanya ia berlaku kepada wanita lingkungan umur 30-60 tahun.

PUNCA TERJADI SINDROM TEROWONG KARPAL?

Sindrom terowong karpal terbentuk bila tisu dan tendon di terowong karpal membengkak dan menyebabkan terowong sekitarnya mengecil. Penyebab utamanya masih belum diketahui.

SIMPTOM

Individu yang mengalami sindrom ini akan merasa kebas, sakit dan semut-semut pada hujung jari, pergelangan dan lengan tangan. Simptom ini akan semakin ketara pada waktu malam, apabila melakukan aktiviti tertentu pada suhu sejuk.

SIAPA YANG BERISIKO?

Pesakit kencing manis
Obesiti
Wanita hamil
Hipotiroid
Sering melakukan kerja berat

RAWATAN

Biasanya sindrom ini boleh hilang sendiri, tapi pada yang berlanjutan (macam saya) ada yang kena buat pembedahan.

Jadi ceritanya begini, Omega guard adalah antara supplement yang saya ambil semasa kehamilan sampai dah bersalin, dan sikit-sikit alhamdulillah sindrom terowong karpal ni dah pulih dan sekarang tak pernah dah jadi. Omega guard ada Omega 3 yang anti-inflamasi,  yang mengurangkan tekanan kepada urat saraf tu. Sangat bersyukur sebab selain sindrom ni, sakit lutut saya pun hilang (bila mengandung, berat kita berlebihan nak tanggung sb tu sakit lutut juga).



So, ibu-ibu yang alami macam saya, jangan berlengah, jangan biar lama-lama, amalkan minyak ikan ni, yang sangatt banyak manfaatnya. Para suami apa salahnya hadiahkan buat para isteri anda, mereka kan dah banyak berkorban untuk keluarga? ;)

Hubungi saya untuk pertanyaan lanjut:


THANK YOU!





Friday, November 7, 2014

Minyak Ikan Bantu Masalah Asthma


Assalamualaykum & salam sejahtera 

Masih lagi berkenaan manfaat minyak ikan. Kali ini kita cuba teroka kebaikan minyak ikan untuk pesakit asthma. Bukan sahaja di kalangan orang dewasa, bayi seawal usia beberapa bulan pun sudah ada didiagnos mempunyai asthma. Adakah alternatif selain pengambilan ubat untuk pesakit asthma?

Apakah itu Asthma?

Asthma adalah satu keadaan di mana berlaku penyempitan saluran udara dalam paru-paru, keradangan pada salur udara merupakan dan kehadiran lendir berlebihan yang jelas menambah halangan aliran udara keluar dan masuk dari paru-paru. 

Simptom Asthma

Simptom atau tanda-tanda asthma yang biasa adalah sesak nafas, semput dan batuk.

Penyebab Serangan Asthma

Terdapat banyak faktor serangan Asthma. Ia boleh datang dari faktor dalaman (misalnya pemakanan) manakala yang lain adalah dari faktor luaran. Faktor pencetus luaran termasuklah ejen bawaan udara seperti debunga, pencemaran, hama dan asap. 



Bagaimana Minyak Ikan Membantu?

Seperti diketahui umum minyak ikan (Omega 3) bersifat anti-radang. Bermaksud, ia dapat mengurangkan keradangan yang berlaku di dalam paru-paru pesakit Asthma. Kajian terperinci masih dilakukan oleh ramai saintis dunia untuk membuktikan keberkesanan Omega 3 untuk mengurangkan asthma.

Walau bagaimana pun, dalam satu kajian yang diterbitkan pada tahun 2000 (Nagakura et. al), kanak-kanak asma telah dirawat dengan gabungan EPA dan DHA (dua lemak omega-3 yang ditemui dalam ikan berminyak) atau plasebo (minyak zaitun) untuk tempoh 10 bulan menunjukkan penurunan yang signifikan dalam skor gejala asma. Jumlah dos harian omega-3 lemak berada di urutan 30 mg per kg per hari. 

Kajian ini menyediakan sekurang-kurangnya beberapa bukti bahawa suplemen omega-3 mempunyai potensi untuk mengawal asma.


Melalui pelanggan, kami juga memperolehi beberapa feedback positif berkenaan anak mereka yang sudah kurang menghadapi simptom asthma dengan pengambilan Omega Guard Shaklee secara konsisten. 
Testimoni Omega Guard bantu kurangkan serangan Asthma






Tunggu apa lagi? Dapatkan minyak ikan Omega Guard melalui saya berserta konsultasi percuma sementara sedang promosi :


FB: AzZahra Evergreen
THANK YOU!



Our Long Journey

Daisypath Anniversary tickers

ShareThis

Need He